Printr-o achiziție de ultima generație, în valoare de peste 350000 de euro, la Spitalul Particular Bethesda din Suceava poate fi rezolvată întreaga patologie a rinichiului, iar bolnavii nu mai trebuie să se deplaseze în diverse centre universitare pentru a scăpa de pietre la rinichi.

tratamentul pietrelor la rinichi, Duet Magna


Este vorba de un aparat DUET MAGNA, adus la Suceava de SC Direx, investiția fiind considerată foarte importantă și pentru spital, dar mai ales pentru pacienți, a precizat managerul spitalului, dr. Ștefan Pușcașu.

“Am făcut un împrumut la Banca Transilvania. În vremurile de criză, când este colaborare dintre investitor și finanțator se pot face investiții de asemenea anvergură”, a declarat dr. Pușcașu sâmbătă, cu prilejul inaugurării acestui aparat, în prezența senatorului Orest Onofrei, a președintelui CJ Gheorghe Flutur, a primarului Ion Lungu, reprezentantului Direx, dr. Daniel Goldenberg, a medicilor care vor lucra la acest aparat și altor invitați.

„Medicina privată merge mai bine și mai repede decât sistemul de stat”

„Medicina privată merge mai bine și mai repede decât sistemul de stat”, a spus președintele CJ Gheorghe Flutur, adăugând: „Sper să vină medici de renume să opereze aici, să nu mai mergem în alte centre”. Gheorghe Flutur a mai precizat că trebuie făcute eforturi „să întregim paleta de infrastructură medicală”, în contextul descentralizării spitalelor: „Avem interes ca în spitale să aducem finanțare și să le modernizăm. Dar nu vom fi egoiști și vom ajuta și mediul privat”.

Remarcând că la Spitalul Bethesda există „o oază de Occident”, primarul Lungu este de părere că „nu există incompatibilitate între sistemul public și privat”. „Ele se pot completa, acest lucru se întâmplă peste tot în lume. Deși Betheda e un spital privat, de câte ori au fost probleme deosebite – am avut oameni disperați care veneau la primărie – am apelat la dr. Pușcașu și am fost ajutat”.

La Bethesda funcționează acum un sistem complet, format din ureteroscop, masă de spart pietre și un echipament laser. „Este un aparat de ultima generație, are posibilitatea tratării calculilor renali cu rată de vindecare de 100%. Astfel de aparate mai există, în Moldova, la Iași și Galați, dar nu sunt de ultimă generație. Aparatul de aici este unic prin faptul că are două reflectoare, celelalte care există au numai câte unu. Pentru localizarea calculilor renali este nevoie de două sisteme: unul radiologic, de înaltă frecvență, care oferă posibilitatea de a localiza exact orice tip de calcul, cu unitatea de control la care lucrează un operator, și celălalt ecografic. Avem astfel posibilitatea de a monitoriza și radiologic, și ecografic. Tratamentul durează 30-40 minute, în funcție de mărimea și densitatea pietrelor. Acum, Spitalul Bethesda se poate numi stonecenter, fiindcă orice pacient care intră aici iese fără calculi”, spune dr. Goldenberg.

„Acest aparat va evita adresarea pacienților la alte centre”

Întreaga aparatură va fi deservită de o echipă de medici din care fac parte dr. Nicolae Dobromir, șeful Secției Urologie de la Spitalul Județean Suceava, și medicul urolog Janin Năsăudeanu, tot de la același spital.

„Acest aparat va evita adresarea pacienților la alte centre universitare la recomandările venite și neavenite ale unor colegi”, a precizat dr. Dobromir. Potrivit dr. Năsăudeanu, la masa de spart pietre se poate localiza și trata orice fel de piatră. În plus, poate fi folosită și la alte tipuri de tratamente; de asemenea, ecograful poate fi folosit și în alte aplicații. La masa de spart pietre pacientul nu este supus anesteziei și nici nu suferă atunci când trece sub unda de șoc. Dacă este tratat prin metoda laser, singurul dezavantaj este că pacientul este supus unei mici intervenții și suferă o anestezie pentru aceasta. „Are loc o distrugere totală a calculilor renali, iar leziunile ureterului sunt aproape inexistente. Fragmentarea pietrelor este foarte bună, se evită manevre repetate de extragere a calculilor”, mai spune dr. Năsăudeanu.

Nu se operează fără investigații de diagnosticare

Dr. Năsăudeanu a accentuat pe ideea că pacientul trebuie să urmeze un protocol de diagnosticare, de aceea trebuie neapărat să se adreseze unui medic specialist: „Pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru a fi diagnosticat. Rinichiul trebuie să fie funcțional. Protocolul de diagnosticare cuprinde ecografie, urografie, urocultură, glicemie, electrocardiogramă. Pacientul nu trebuie să aibă insuficiență renală, coagulopatii, creatinină peste 3, infecții acute, hipertensiune arterială, să nu existe tumoră sau stenoză, trebuie foarte bine stabilite aceste indicații”.

Managerul Spitalul Bethesda a mai spus că, deocamdată, nu există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate la acest tip de tratament, prețul orientativ fiind de circa 300 de euro. El a precizat și că nu se va opri aici cu investițiile: „Intenționăm să achiziționăm o trusă de artroscopie, dar, mai curând, în octombrie, prin programul operațional național, vom achiziționa ambulanțe de tip A, B și C, pentru transportul pacienților în interior, dar și în afara municipiului. Nu putem avea servicii medicale de calitate fără a asigura transportul bolnavilor”.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea sistemului urinar? Contactati-ne acum!